Veiligheid

EHBCO

Dat is Eerste Hulp Bij Circus Ongevallen!
Een ongeval kan altijd gebeuren, daarom scholen wij ons als team regelmatig bij, gebaseerd op recent onderzoek. Op deze pagina lees je hoe onze trainers omgaan met ongevallen en waarom.

Geen ontsteking, geen herstel

Bij een blessure van de zachte weefsels zorgt je lichaam voor een ontstekingsreactie. Dit is een belangrijke eerste stap in het herstelproces. Het zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid cellen, groeihormonen en andere bouwstoffen bij de blessure terecht komen. Als we de ontsteking afremmen met medicatie of ijs, verstoren we het natuurlijke herstelproces.

Minder ijs

IJs is een veelgebruikte manier om een ontsteking te stoppen. Maar dat is niet zo onschuldig als het lijkt.

  • De koude zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten. Dat vermindert de doorbloeding van de kwetsuur. De bouwstoffen die goed zijn voor je herstel komen er moeilijker bij.
  • Lokale groeifactoren reguleren het verdere verloop van je herstel. IJs zorgt ervoor dat je lichaam minder lokale groeifactoren vrijgeeft.
  • Met ijs kan je een zwelling eigenlijk niet voorkomen. Die komt gewoon later en blijft langer hangen.
  • IJs heeft invloed op de werking van je zenuwen. Als je verder traint na een ijskompres voel je pijnprikkels minder goed. Dat de kwetsuur erger maken en verhoogt de kans op extra blessures.

Peace & Love

Ok, wat doen we dan wel wanneer iemand zich kwetst in de les? Natuurlijk bellen wij nog steeds meteen de hulpdiensten wanneer dat nodig is. Maar we gaan ook voluit voor PEACE & LOVE. Deze afkorting werd in januari 2020 geïntroduceerd in de medische wereld. Het focust niet alleen op eerste hulp, maar kijkt ook verder naar een vlot herstel van de zachte lichaamsweefsels.

Hieronder kan je lezen waar de letters PEACE en LOVE precies voor staan. Heb je nog vragen? Mail gerust naar xian@zonderhanden.be.

PEACE – vlak na de blessure

Protection:

Bescherm je blessure voor verdere verwondingen, blijf rustig in beweging. Luister naar je lichaam, je bewegingen mogen geen pijn doen.

Education

We vertellen het slachtoffer wat er aan de hand is. Begrijpen wat er gebeurt, vermindert het ‘alarmsignaal’ in onze hersenen en zorgt voor minder pijn.

Avoid anti-inflammatories:

Ontstekingsremmers en ijs verhinderen het natuurlijke herstelproces van ons lichaam.

Compression:

Zorg voor lichte druk rondom de blessure. Dat beschermt, dempt de pijn en remt de zwelling af. Let erop dat de bloedtoevoer niet wordt afgesneden.

Elevation:

Houd je gekwetste ledemaat boven harthoogte, of zo hoog mogelijk. Zo zorg je dat de zwaartekracht de zwelling niet vergroot.

LOVE – tijdens je herstel

Load:

Belast het lichaam en de plek van de blessure. Bouw langzaam op en stop wanneer het pijn doet.  Zo evolueer je terug naar een sterk, gezond en belastbaar weefsel.

Optimism:

Met zelfvertrouwen en een positieve houding kom je ver. Wie optimistisch met een blessure omgaat, herstelt sneller.

Vascularisation:

Pijnvrije oefeningen zorgen voor een betere doorbloeding van het gekwetste lichaamsdeel. Zo verloopt het herstel vlotter en blijf je in conditie.

Exercise:

Werk actief aan je herstel door in te zetten op mobiliteit, kracht en bewegingszin.

Onze lessen

Zo houden we het dus veilig in onze wekelijkse lessen! Je kan meer over ons lesaanbod lezen op de lessen pagina. Neem een kijkje en schrijf je in!